Povestea Cătălinei Florina

Cătălina Florina a venit pe lume la 32 de săptămâni. A fost un miracol pentru toți cunoscuții. Ba chiar 2 miracole în același timp. Un miracol a fost venirea pe lume a acestui copil, iar celălalt miracol a fost că după două zile de comă la terapie intensivă, mamica Florinei Cătălina și-a revenit.

“În cea de a treia zi am putut vedea cu ochii mei “minunea mea”. Mi se spusese când m-am trezit din comă că fetița este micuță (nu avea decât 2 kg), dar sănătoasă. Nu am crezut până nu am văzut-o cu ochii mei. De aceea medicii au decis ca recuperarea mea să se facă în salon alături de copil.

Ea mi-a dat aripi să zbor și alături de ea m-am însănătoșit.

Acum lucrurile s-au inversat; aș vrea să pot face și eu același lucru pentru ea, aș vrea să-i dau aripi să se însănătoșească, să vorbească, să se joace și să facă orice face un copil de vârsta ei.

Caty arată ca o fetiță obișnuită, plăcută la înfățișare și frumoasă ca o prințesă, care nu face decât ce vrea și când vrea.  Are 6 anișori, iar la vârsta de 4 ani a fost diagnosticată cu autism tipic la spitalul Obregia. Diagnosticul a venit ca un trăsnet cu toate că noi aveam o bănuială, deoarce fetița nu se juca și spunea câte un cuvânt foarte rar, pe care ulterior nu îl mai repeta.

Eram o mamică singură cu doua fetițe cu probleme în plin proces de divorț. Din cauza dificultăților, nici cealaltă fetiță mai mică, în vârstă de 3 anișori, nu vorbea; doar arăta cu degetul și spunea câteva cuvinte.”

După despărțirea părinților, fetițele și-au recăpătat liniștea de care aveau nevoie. Andreea, cealaltă fetiță, astăzi în vârstă de 5 ani, care acum vorbește (mai stâlcește doar unele cuvinte), își dorește foarte mult să se joace cu surioara ei, pe care o așteaptă zilnic să vină acasă de la “doctor”, unde merge în fiecare zi “să vorbească și ea!”

“Am mers la logoped timp de opt luni, o singură dată pe săptămână, iar medicul psihiatru ne-a recomandat cel puțin 3 sedințe de terapie pe săptămână.

Am găsit, din fericire, “Fundația Nane” unde ne-a fost întinsă o mână de ajutor, unde o echipa minunată de oameni încearcă să ajute copiii cu autism și cu alte probleme de sănătate.

Este a 4-a săptămână de când fetița merge la clubul pentru copii cu dizabilități “Prietenii lui Nane”, unde face toate terapiile de care are nevoie.

Se vede o schimbare la ea (spune mai multe cuvinte, 4-5 cuvinte pe zi) și sunt convinsă că ăsta e doar începutul.

Pe lângă tratamentul medicamentos, terapia este piatra de temelie și cea mai importantă în recuperarea unui copil cu autism.

Am speranța că se vor găsi oameni cu suflet care vor vrea și vor putea să ne ajute financiar pentru recuperarea Cătălinei pentru că eu cred în ea, cred că se poate recupera și cred că până la urma va ieși din lumea ei și va intra în lumea noastră.”