Cu ocazia venirii toamnei, ne-am decis să facem o mică excursie, care să-i bucure pe copiii și tinerii aflați în cadrul Fundației Nane, în județul Argeș unde am putut vizita:

Mănăstirea Negru Vodă, care reprezintă cel mai important ansamblu monastic din Muscel. În componența ei intră Paraclisul Domnesc al curții voievodale, ulterior Biserica mare a mănăstirii, Biserica mică – bolnița – din primul sfert al veacului al XVIII-lea, Turnul clopotnița de la intrarea în incintă – secolul al XVII-lea, Casa Domnească – secolul al XVII-lea construită pe vechi temelii din secolul al XIV-lea, Casele egumenești – secolul al XVIII-lea, anexa casei domnești și chiliile de la începutul secolului al XIX-lea. Aici se mai află si Hanul-Bazar al mănăstirii, dispărut încă din 1746.

Biserica Miresei, numită printre localnici și Biserica Flămândă, având drept hram Adormirea Maicii Domnului, este așezată în partea de Răsărit a orașului Câmpulung, pe Dealul Flamanda, de la care și-a luat și denumirea. Numele de „Flămândă” este legat de legenda care amintește de timpurile domnitorului Negru-Vodă, întemeietor de țară, care, urcînd pe acest deal, a întarziat și a flămânzit.

Monumentul Eroilor căzuți în primul război mondial este situat în Piața Republicii într-un mare scuar; monumentul este menit să evoce eroismul și jertfele fiilor Muscelului în toamna anului 1916 în luptele din zona Pravăț, Mateiaș, Albești și Nămăiești, precum și cele din vara anului 1917 de la Mărăști si Mărășești. A fost dezvelit în anul 1928. Amplasamentul se află într-un mare scuar de formă elipsoidală, pe o fâșie de teren înierbat și cu straturi de flori. Monumentul este orientat cu fața pe direcția sud, este înconjurat cu un gard din fier forjat având la partea inferioară un soclu de beton. De jur împrejurul gardului este un trotuar pietonal. Monumentul impunător, are un piedestal înalt (cca. 4 m) deasupra căruia se află statuia de bronz, ronde-bosse, a unui infanterist român (cca 3,5m) în ținuta de luptă, în poziție de repaus, cu piciorul drept flexat, având în mâna stângă arma rezemată la piciorul stâng, iar în dreapta, deasupra capului, într-o atitudine victorioasă, un drapel.

 

Locul desfășurării: Câmpulung Muscel, Județul Argeș.

Scop: Dezvoltarea cunoștintelor istorice, recreerea, integrarea socială.

Obiective: Petrecerea timpului în aer liber, prezentarea obiectivelor turistice vizitate.

Beneficiari: 3 tineri din cadrul Casei de tip familial “Prietenii lui Nane”.